23.8.2021

Uusia yrityksiä perustetaan jo vilkkaammin kuin ennen koronaa

Uusia yrityksiä syntyi valtakunnallisesti Uusyrityskeskusten kautta tammi-kesäkuun aikana kolmannes enemmän kuin vuonna 2020 ja pari prosenttia enemmän kuin ennen koronaa, vuonna 2019, vastaavalla ajanjaksolla. Yrittäjyysinto on kasvanut tasaisesti eri puolilla Suomea. Juuri julkaistu Uusyrittäjyyskatsaus käy läpi, ketkä yrityksiä perustivat, millaisia syntyneet yritykset ovat ja mitä ilmiöitä uusyrittäjyydessä oli havaittavissa vuoden alkupuoliskolla.

Uusyrityskeskusten tarjoaman maksuttoman yritysneuvonnan avulla perustettiin tammi-kesäkuun aikana yhteensä 3 420 uutta yritystä. Tämä on 34 prosenttia enemmän kuin vuoden 2020 vertailujaksolla ja kaksi prosenttia enemmän kuin ennen koronaa, vuoden 2019 vertailujaksolla.

Kaksi kolmannesta (67 %) yritysneuvonnassa käyneistä 5 117 asiakkaasta perusti yrityksen. Yleensä noin puolet neuvontaan tulevista asiakkaista päätyy yrittäjiksi.

-KOSEKin alueella sekä asiakasmäärät uusyritysneuvonnassa, että neuvonnan jälkeen perustettujen yritysten määrä ovat alkuvuonna nousseet edelleen viime vuodesta, vaikka viimevuoden loppukin näytti jo hyvältä ensimmäisestä 2020 kevään ”koronashokista” selvittyämme. Perustettujen yritysten toimialajakaumassa erottuu tavallista suurempi erilaisia kotien remontointipalveluja tarjoavien yritysten määrä. Uusyritysasiakkaiden määrän kasvu kertoo mielestäni omalta osaltaan alueen hyvästä selviämisestä koronakriisistä, vaikkakin joissakin tapauksissa epävarmat näkymät työmarkkinoilla ovat saaneet ehkä pitkäänkin suunnitelmissa olleet yrityksen perustamishaaveet aktiiviseen vaiheeseen. Korona-aika on varmaankin osaltaan vaikuttanut myös siihen, että uusyritysasiakkaiden joukossa on tavallista suurempi määrä terveydenhoitopalveluiden piiristä pois hakeutuvaa hoitohenkilöstöä, kertoo KOSEKin yrityskehittäjä ja uusyritysneuvoja Sami Viljanen.

Yritysneuvonnan kysyntä on kasvanut poikkeusoloissa

Patentti- ja rekisterihallituksen tilastojen mukaan uusia yrityksiä rekisteröitiin tammi-kesäkuun aikana 23 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Uusyrityskeskuksissa kasvu oli kymmenen prosenttia suurempaa, mikä osoittaa, että yhä useampi hakee nyt apua yritystoiminnan suunnitteluun. Uusia asiakkaita oli yritysneuvonnassa tänä vuonna 24 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Kiinnostus yritysneuvontaa kohtaan näkyy myös valtakunnallisesti järjestettävien etäinfojen osallistujamäärissä. Kesän alussa käynnistyneissä Uusyrityskeskusten yhteisissä yrittäjyysinfoissa on parin kuukauden aikana ollut lähes 500 osallistujaa.

– Asiakaskunnassamme on havaittavissa paitsi intoa myös varautumista. Nyt jo perustamisvaiheessa varaudutaan selviämään poikkeusoloissa ja näin ollen puolueettoman yritysneuvojan näkemykset ja neuvot nähdään aiempaa tärkeämpinä. Tämäkin on pelkästään positiivinen ilmiö, sillä huolellinen pohjatyö tekee uusista yrityksistä kestävämpiä ja kannattavampia, toteaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallama.

Vaikuttavuustutkimusten mukaan 80 prosenttia Uusyrityskeskusten neuvonnan avulla perustetuista yrityksistä on toiminnassa vielä viiden vuoden kuluttua, kun vastaava osuus kaikista Suomessa perustetuista yrityksistä on vain 50 prosenttia.


Lisätietoja:

KOSEK, yrityskehittäjä ja uusyritysneuvoja Sami Viljanen
sami.viljanen@kosek.fi, puh 044 7809 900

Suomen Uusyrityskeskukset ry, toimitusjohtaja Susanna Kallama susanna.kallama@uusyrityskeskus.fi, puh. 040 587 2445


Uusyrittäjyyskatsaus

Avaa liite