Hyvinvointiala

Hyvinvointialan yrityksiksi voidaan lukea sosiaali- ja terveysalalla, liikunta-alalla sekä hemmottelu- ja hyvinvointihoitojen parissa toimivat yritykset. 

Kokkolassa toimialaluokassa Terveys- ja sosiaalipalvelut toimii KOSEKn yritysrekisterin mukaan 219 yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin 894 henkilöä.

Yleisesti toimialan yritysrakenne on pienyritysvaltaista. Sosiaalipalvelun yrityksistä kaksi kolmasosaa työllistää alle 2 henkilöä, mutta toisaalta asumisen sisältävissä sosiaalipalveluissa yritykset työllistävät luonnollisesti useampia henkilöitä. Yksityisissä terveyspalveluissa alle kahden henkilön yrityksiä on jopa yli 90 %. Yritykset etsivät uutta työvoimaa lähinnä laajenemisensa tai palvelutarjonnan uudelleen suuntaamisen myötä, eivät niinkään eläköitymisen vuoksi. Eläköityminen näkyy alalla lähinnä yhden hengen yritysten lopettamisina.  

Vuosina 2013 - 2014 hyvinvointialan yrityksien osuus oli n. 10% kaikista Kokkolassa perustetuista yrityksistä. Hyvinvointialan yritysten perustamisessa trendi on tällä hetkellä jakaantunut hemmottelupalveluihin (hieronta, jalkahoito), liikuntapalveluihin (personal trainer – palvelut, kinestesiateippaus) ja monimuotoisiin kotipalveluihin.

Hyvinvointialan tulevaisuuden näkymät ovat varsin valoisat esim. digitalisaatio tuo uusia mahdollisuuksia toimialan kehittymiselle.