Hyppää sisältöön
Hehkulamppu auringonlaskussa

Kysy KOSEKilta

Yrittäjä – miksi kysyä KOSEKilta?

Autamme, neuvomme ja tuemme kaikenkokoisia yrityksiä ilmaiseksi Kokkolan ja Perhon alueella.

Saat aina henkilökohtaisen vastauksen ja apua liiketoiminnan eri vaiheisiin – liikeideasparrauksesta rahoituksen hakemiseen, talouden hallintaan ja kontakteista eri asiantuntijapalveluihin. Jos et tiedä mitä kysyä, voit kysyä sitäkin! Oikeat kysymykset ovat nimittäin ensiarvoisen tärkeitä.

Tässä usein kysyttyjä kysymyksiä vastauksineen! Voit myös ottaa meihin suoraan yhteyttä puhelimitse, sähköpostilla, chatin kautta tai varata vaikka ajan nettiajanvarauksen kautta!

  1. Onko aloittavan yrittäjän mahdollista hakea starttirahaa?

    – Voit saada Starttirahaa, jos olet työtön työnhakija, päätoimisesta työstä yrittäjäksi siirtyvä tai sivutoiminen yrittäjä. Starttirahan myöntää TE-toimisto, ja sitä voi saada enintään 12kk ajaksi. Apua yrityksen perustamiseen löydät ilmaisesta Perustamisoppaasta, jonka löydät nettisivuiltamme .
  2. Mistä ja miten löytäisin yritykselleni ostajan?

    – Ajattele lähipiiriäsi! Ostaja voi löytyä lähempää kuin luuletkaan: esimerkiksi perheenjäsenet, työntekijät tai muut yrityksen sidosryhmät (vaikka jopa asiakkaat!) voivat olla potentiaalisia ostajia.
    – Alueellamme järjestetään vuosittain Keski-Pohjanmaan Yritysmarkkinat –tapahtuma, jossa yrityksen myyjät ja ostajat kohtaavat. Lue lisää www.kpyritysmarkkinat.fi
    – KOSEKin yritysneuvojat auttavat sinua mielellään omistajanvaihdokseen liittyvissä kysymyksissä.
  3. Miten kaupan hinnoittelu kannattaa tehdä?

    – Yrityksen myynnin keskeisimpiä asioita on kaupan hinnoittelu. Monet tekijät vaikuttavat yrityksesi arvoon, kuten yrityksesi tekemä tulos ja markkinatilanne.
    – KOSEKin sivuilta löydät Arvonmääritystyökalun, joka antaa suuntaviivoja yrityksen hinnoitteluun. Kuitenkin, asiantuntijan kanssa yrityksen arvonmääritys sujuu sutjakkaimmin ja luotettavimmin.
    – Me KOSEKilla autamme Kokkolan ja Perhon alueen yrittäjiä kaikissa omistajanvaihdoksen vaiheissa, kuten omistajanvaihdossuunnitelman teossa, oikeiden asiantuntijoiden valinnassa ja tarvittaessa neuvottelutilanteiden kanssa.
  4. Mistä saisin lisää yritteliästä työvoimaa?

    – TE-palveluilta löytyy haku- ja ilmoituspalvelut sekä CV-netti, jossa voit tarkastella työnhakijoita. Lisäksi voit laittaa työnhakuilmoituksen esimerkiksi LinkedIniin.
    – Yrityksesi maine on tärkeä tekijä työntekijöiden houkuttelussa! Positiivista brändimielikuvaa voidaan rakentaa esimerkiksi markkinoinnin keinoin.
    – Muistathan varata aikaa myös rekrytointiprosessiin, ja huolehtia selkeästä viestinnästä hakijoille hakuprosessin aikana. Työnhakijat ovat tärkeässä roolissa yrityksen mielikuvan luomisessa myös hakijoiden keskuudessa.
  5. Miten voin alkaa sivutoimiseksi yrittäjäksi? Entä mitä on kevytyrittäjyys?

    – Useimmissa tapauksissa luontevin vaihtoehto sivutoimiseen yrittäjyyteen on toiminimen perustaminen. Sivutoiminen yritystoiminta voi olla osa-aikaista tai kausiluontoista.
    – Kevytyrittäjyys tarkoittaa lyhykäisyydessään töiden tekemistä laskutuspalvelua käyttäen. Kevytyrittäjyys on matalan kynnyksen tapa kokeilla siipiään yrittäjänä, ja se on yksinkertaisempi kuin muut yritysmuodot.
    – Jos mieltäsi askarruttaa jokin yrittäjäksi ryhtymisessä, neuvomme sinua mielellämme!
  6. Millaisia tukirahoitusmahdollisuuksia yrittäjille on saatavilla?

    – Yrityksen rahoitusvaihtoehtoja ovat esimerkiksi erilaiset lainat ja joukkorahoitukset tai erilaiset tuet ja avustukset.
    – KOSEK kokeilee nyt myös Granted AI -palvelua, joka kokoaa rahoitusinstrumentit yhdelle alustalle ja tuottaa analyysin yrityksen rahoitusmahdollisuuksista profiloinnin perusteella. Analyysin saat käyttöösi nopeasti ja helposti vastaamalla botin esittämiin kysymyksiin yrityksestäsi. Vastaustesi lisäksi profiloinnissa hyödynnetään julkisesti saatavilla olevaa yritystietoa sekä tekoälyä. Maksuttoman sähköisen työkalun löydät täältä.
    – Autamme mielellämme hakemusten teossa. Etsitään yhdessä yrityksellesi sopivin rahoitusmuoto!
  7. Miten verotus tulee huomioida omistajanvaihdoksessa?

    – Yrityskaupoissa myyjä maksaa saamastaan kauppahinnasta veroa, jonka määrä riippuu siitä, kuinka kauan yritys on ollut hänen omistuksessaan. Ostajalle tulee yleensä kaupasta maksettavaksi vain varainsiirtovero.
    – Jos yrityksesi uusi omistaja on esimerkiksi lähisukulainen, verotukseen liittyy tiettyjä huojennuksia.
    – KOSEKin omistajanvaihdospalvelun avulla vältät yleisimmät omistajanvaihdoksen ja sudenkuopat.
  8. Mikä on arvonlisävero?

    – Arvonlisävero eli ALV on vero, jonka yrittäjä sisällyttää myymiensä palveluiden tai hyödykkeiden myyntihintoihin.
    – Yleisin ALV-määrä on 25,5 % myyntihinnasta (alkaen 1.9.2024), mutta esimerkiksi ruoan arvonlisävero on 14%. 10 prosentin verokanta pätee muun muassa majoituspalveluihin ja kulttuuritapahtumiin.
  9. Miten saisin yritykselleni näkyvyyttä lähialueilla?

    – Näkyvyyttä voi parantaa markkinoinnilla. Perinteisemmät keinot kuten lehti-ilmoitukset tai ulkomainonta voivat tulla kysymykseen, mutta esimerkiksi yrityksen sosiaaliseen mediaan panostaminen voi tuoda näkyvyyttä paikallisesti pienilläkin panostuksilla.
    – Toimivat nettisivut ja palveluratkaisut – näillä erotut eduksesi kilpailijoista! Tyytyväisillä asiakkailla yritykset saavat näkyvyyttä paikallisesti suusta suuhun-tiedolla.
    – Seuraa KOSEKia somessa, niin saat tiedot paikallisista yritystapahtumista, mihin yrityksesi voi osallistua ja tavoittaa uusia asiakkaita!

Me KOSEKilla ohjaamme yrittäjän sopivien asiantuntijapalveluiden äärelle tilanteessa kuin tilanteessa. Ota yhteyttä!

Yrityskehittäjämme