Innovativa energilösningar med gränsöverskridande samarbete
I början av 2023 inleddes det treåriga projektet Bothnia Green Energy som är en fortsättning på det år 2021 avslutade projektet Future Cleantech Solutions, där målet var att stärka Kvarkenområdets hållbara utveckling genom att skapa förutsättningar att utnyttja nya affärs- och samarbetsmöjligheter för cleantech-företag. Syftet med projektet Bothnia Green Energy är att främja gränsöverskridande samarbete i utvecklingen av innovativa energilösningar, vilka bidrar till att Karleby stad kan uppnå sina klimatmål.
Projektet genomförs i Kvarkenrådets regi. Dessutom deltar KOSEK, Jakobstadsregionens Utvecklingsbolag Concordia, Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, Oy Merinova Ab, Skellefteå Science City Ab, Umeå kommun och Övik energi i genomförandet av projektet. Det nya och speciella är att energibolagen i projektområdets kommuner i Finland och Sverige är med och att man lyssnar på deras intressen och behov i projektet. Dessutom är energibolagen företrädda i styrgruppen.
Projektet består av tre arbetspaket. Det första av dessa är en samverkansplattform, som under verksamhetsåret tagits fram tillsammans med energibolagen. Målet är att skapa en Triple Helix-plattform som ska sammanföra företrädarna för den offentliga förvaltningen och de akademiska aktörerna, inklusive energibolagen, inom projektets geografiska område. Avsikten är att samverkansplattformen underordnad Kvarkenrådet fortfarande ska användas när projektet har avslutats och att fokus då ska ligga på områdets energisektor och utmaningarna i denna. I samband med förberedelserna för introduktionen av samverkansplattformen undersöktes vilka projekt som under de senaste fem åren genomförts för energisektorn inom området.
Det andra arbetspaketet, som innefattar den största delen av projektet, fokuserar på att möjliggöra innovationer och nya affärsmodeller för företagen. I samband med detta gjordes inom projektet ett utkast till en innovationsprocess som skulle styra gränsöverskridande gemensamma aktiviteter i olika frågor. Separata processer har testats för energibolag samt fastighets- och byggsektorn.
Temana för energibolagens tre test har varit att utnyttja spillvärmen från framtida vätgasanläggningar, utreda möjligheterna för likströmsnäten i energiomställningen samt energibolagens attraktionskraft på arbetsmarknaden. I det test gällande likströmsnäten som leddes av KOSEK kar man undersökt vad som görs med likströmstekniken i dag och vilka aktörer som finns inom branschen. En praktisk introduktion om temat genomfördes under en exkursion till Tammerfors och Lembois. Cirka tio finska bolag deltog i denna. För bygg- och fastighetsaktörer i Korsholm och Umeå ordnades två workshops, som vardera samlade ett 20-tal deltagare.
Det tredje arbetspaketet innefattar att bland annat kontakta olika intressentgrupper, lägga fram och marknadsföra projektet samt förbättra Kvarkenområdets kändhet. Dessa aktiviteter genomförs främst under projektets sista år.
Utöver de ovan nämnda aktiviteterna har man inom ramen för projektet träffat företag som är verksamma inom energisektorn och undersökt deras utmaningar i energiomställningen samt hur företagen kunde dra nytta av projektet. Styrgruppsmötet hölls i Skellefteå i somras, och både fysiska möten och distansmöten har ordnats med energibolagen. Ett betydande möte ordnades i samband med Kokkola Material Week. Då var hela projektgruppen närvarande för att presentera projektet och de test som ingick i det.