Fortsätt till innehållet
Från vänster familjen Salmelas son Lauri, mamma Sanna, svåger Veli-Veikko, farbror Timo, Jounis syster Riina, sonen Eeli samt Jouni. På bilden saknas sönerna Antti och Onni.

Med skruvarkonsten och företagandet i släkten

Under åren har Korjaamo Salmelas verkstad i Möttönen i Perho fått ta emot många slag av tungt materiell i behov av underhåll eller reparation. Tanken i familjeföretaget är att så länge felet går att reparera av en människa så hittar man en lösning.

Bland maskinföretagarna är det känt att det är värt att skicka sin utrustning till Perho för reparation även om man befinner sig lite längre bort. Om en grävmaskin eller en bandschaktare är i behov av bandreparation är det bättre att välja Korjaamo Salmelas unikas servicekoncept. Konceptet baserar sig på en mobil verkstad på hjul som man tar din den plats där hjälpen behövs.

– Vi är specialiserade på bandreparationer och för det har vi byggt en lastbil med verkstad och bäddplatser för tre personer. Under åren har vi utvecklat ett så effektivt koncept att det är nästan omöjligt att hitta ett motsvarande alternativ. Kunderna har sett att de reparatörer som kommer till platsen är verkliga yrkesproffs som har uthållighet att slutföra arbetet på överenskommet sätt, berättar Jouni och Sanna Salmela.

Reseuppdragen sköts med tre personers krafter. Dagen innan intervjun har man haft en grävmaskinsreparation i Kuortane på agendan och i Uleåborg väntade tre reparationsobjekt. Efter det begav sig verkstadsbilen iväg till Överijo och Sotkamo.

 

Företagarens vardag är inte alltid en dans på rosor

 

Jouni Salmela grundade företaget 2004, men skruvarkonsten går i släkten redan i fjärde ledet. Enligt Jouni sträcker sig företagets rötter till tiden före krigen och hans farfar Mauno. Pappa Veikko arbetade med att reparera framför allt bilar och lantbruksmaskiner och numera har familjens barn en central roll i företaget. Korjaamo Salmelas omsättning har ökat till cirka 700 000 euro och företaget sysselsätter sju personer på heltid.

För Jouni är pengarna inte det viktigaste med företagandet, utan framför allt det att man kan hjälpa andra företagare genom sin egen kunskap.

– Intresset för maskiner och att reparera dem är ett släktfel, säger Jouni och skrattar. Han säger att den bästa belöningen är när man lyckats lösa ett väldigt svårt fall. Sådana har det funnits gott om, och även om någon utbrustit att det där felet inte kan fixas av någon så har allt slutat med att kunden fått köra ut sitt fordon ur Salmelas verkstadshall.

Paret Salmela vet emellertid att företagarens vardag inte är någon dans på rosor. År 2017 råkade Jouni ut för en arbetsolycka där ena knät i praktiken gick helt sönder. Dessutom fick han en nervskada. Där började en sjukdomsspiral som fortfarande påverkar honom. Under de senaste åren har Jouni legat över tio gånger på sjukhus och några situationer har varit livsfarliga. Efter en allvarlig olycka hade många låtit sin spade falla, lagt ner sin företagsverksamhet och utbildat sig till ett nytt yrke eller ansökt om sjukpension. Att ge upp företagandet var inte ens ett alternativ som paret Salmela skulle ha övervägt på allvar.

– Telefonerna ringde och kunderna väntade på hjälp. Jouni kunde inte annat än greppa kryckorna och börja sköta saker tillsammans med de övriga anställda. För att företaget skulle kunna fortsätta var det viktigaste att våra pojkar haft en viktig roll sedan dess. Det var verkligen tur när man tänker på hur stort gäng företaget numera föder, säger Sanna Salmela. Som följd av arbetsolyckan sköter Jouni numera mer arbetsledningsuppgifter, såsom tidtabeller och till exempel beställning av utrustning och reservdelar.

– Det har funnits en efterfrågan på vårt kunnande även i Sverige och de baltiska länderna, men som det ser ut nu kommer vi inte att expandera dit. Bland investeringarna väntar däremot utbyggnad av verkstadshallen med lyftkranar och smörjgropar, bara världsläget lugnar ner sig, berättar Jouni Salmela.

När verkstadshallen utvidgades senast hjälpte KOSEK till med ansökan om investeringstöd. I samband med att firman omvandlades till ett aktiebolag utnyttjades också NTM-centralens utvecklingstjänster under ledning av KOSEK.

Text och bild: Jorma Uusitalo