Fortsätt till innehållet

Framtidens skapare – Unga utforskar arbetslivet

Det här videoprojektet som genomförs med ett understöd från Brita Maria Renlunds stiftelse är ett tillfälle att få en inblick i arbetsliv och företagande för unga i årskurserna 7–9 (13–15-åringar) i Karleby. Syftet med projektet är att öka de ungas välbefinnande och framtidstro genom att erbjuda lika möjligheter, delaktighet och konkreta lärupplevelser.

De ungas röst – arbetsliv och företagande presenteras ur de ungas perspektiv

Inom projektet producerar de unga tre undervisningsvideor i samarbete med professionella och experter. Videorna lyfter fram arbetsliv och företagande i Karleby från de ungas perspektiv, tar upp teman som är viktiga och aktuella för de unga, såsom jämställdhet, framtidsmöjligheter, arbetslivsfärdigheter och företagande i olika former. Slutresultatet av projektet är högklassiga undervisningsvideor från de unga perspektiv som kan användas i pedagogiken.

Projektet baserar sig på de ungas aktiva insats och på att de har möjligheter att påverka. De ungas erfarenheter, frågor och intresseobjekt styr innehållsplaneringen, vilket leder till ett slutresultat som är genuint betydelsefullt och lätt att ta till sig för målgruppen. När de unga får komma till tals förmedlas en mångsidig, realistisk och inspirerande bild av arbetsliv och företagande, vilket kan sporra de unga att på ett modigare sätt fundera över sina egna möjligheter.

Projektets effekter utvärderas ur två perspektiv:

  1. Stöder projektet de ungas välbefinnande? Särskilt undersöks om deltagandet ökar de ungas självförtroende, känslan av delaktighet och insikterna om de egna möjligheterna i framtiden.
  2. Främjar projektet de ungas inblick i arbetsliv och företagande? Projektet ger på en praktisk nivå information om strukturerna i arbetslivet, företagande och hur olika karriärstigar kan byggas upp.

Likvärdighet och jämställdhet är centrala teman inom projektet. Innehåll som de unga själva producerat ger en ärlig bild av arbetslivet och företagandet ur de ungas perspektiv, vilket kan hjälpa andra unga att se alternativ för framtiden.

Videoprojektet genomförs som ett samarbete mellan Karlebynejdens Utveckling, Karleby stads utbildningssektor samt Ida Storbacka och Andreas Haals hos formgivningsbyrå Studio Frekvens. I projektet har Studio Frekvens ansvar för det visuella utförandet och för videoproduktionen.

Projektet genomförs under perioden 1.3.2025–31.12.2025 och den totala budgeten är 21 000 euro, varav 15 000 euro är understöd som Brita Maria Renlunds stiftelse beviljat Karlebynejdens Utveckling Ab 29.1.2025.

 

 

 

Kontaktinformation: