Fortsätt till innehållet

Utbildningssektorn

KOSEK tillhandahåller avgiftsfritt stöd, idéer och samarbetsmöjligheter för planering, organisering och genomförande av företagarfostran för skolor och utbildningssektorn, och hjälper med att bygga upp en fungerande praxis som blir en del av undervisningen.
I KOSEKs företagarfostran är den största styrkan det täta samarbetet med regionens näringsliv och företag, vilket möjliggör praktiska lärupplevelser, stärker de ungas arbetslivsfärdigheter och förmedlar de verkliga behoven inom arbetslivet i utbildningen. Dessutom har KOSEK under flera år samlat gedigen praktisk kunskap om de arbetskraftsbehov som finns i Karleby och Perho samt om de utvecklingsbehov som finns inom företagarfostran i utbildningen, vilket gör verksamheten mer specificerad och genomslagskraftig.

Varför ska lärare och utbildningssektorn satsa på företagarfostran?

  • Stöder målen i läroplanen – Företagarfostran förbättrar många färdigheter, såsom kreativitet, problemlösningsförmåga och samarbetsfärdigheter.
  • Lärande på en praktisk nivå – Samarbete med arbetslivet ger konkreta exempel för undervisningen och gör eleverna mer motiverade.
  • Stärker de ungas arbetslivsfärdigheter – Hjälper elever att förstå förväntningarna i arbetslivet och sina styrkor för framtida karriärval.
  • Bygger broar mellan utbildning och arbetsliv – Tätare samarbete med företag för in aktuell information om olika branscher i undervisningen och öppnar nya möjligheter för eleverna.
  • Inspirerar unga till företagande och aktivitet – Ger de unga verktyg för planeringen av sin egen framtid och stärker tron på de egna möjligheterna.

Verkliga lärmiljöer för arbetslivs- och företagarfostran: Besök i utbildningsorganisationer och i KIP

KOSEK samarbetar med regionens utbildningsorganisationer – Kpedu, Karleby universitetscenter Chydenius och yrkeshögskolan Centria – såväl med forskning, experter som forskare samt Karleby storindustriförening KIP rf.

Tack vare detta samarbete ges unga möjlighet att få en inblick i utbildningsorganisationerna i regionen och i Karleby Industrial Park (KIP) samt möjlighet att höra expertföreläsningar. Det värdefulla samarbetet erbjuder ett inspirerande och praktiskt sätt att fördjupa förståelsen om regionens framtidsutsikter, kompetensbehov och centrala teman, såsom hållbar utveckling, cirkulär ekonomi, internationalism, ren övergång och energibrytning.

Verktyg för företagarfostran: KOSEKs öppna material som stöd för undervisningen och näringslivet

År 2024 genomfördes projektet Projekt för livskraft till Mellersta Österbotten genom företagarfostran och som resultat producerades en handbok med konkreta och pilottestade verktyg för utbildningssektorn, närings- och företagslivet samt regionens utbildningsorganisationer på högre stadier. Materialet innehåller instruktioner, verktyg och praktiska exempel som är en grund för utveckling av företagarfostran, och dessa har tagits fram som ett stöd för undervisningspersonal, företag och övriga aktörer i branschen.

Handbok för utveckling av företagarfostran:

Ta kontakt: