Innovatiivisia energiaratkaisuja rajat ylittävällä yhteistyöllä
Toimintavuoden 2023 alussa käynnistynyt kolmevuotinen Bothnia Green Energy -hanke on jatkoa vuonna 2021 päättyneelle Future Cleantech Solutions-hankkeelle, jonka tavoitteena oli vahvistaa Merenkurkun alueen kestävää kehitystä luomalla cleantech-yrityksille edellytyksiä hyödyntää uusia liiketoiminta- ja yhteistyömahdollisuuksia. Bothnia Green Energy -hankkeen tavoitteena on edistää rajoja ylittävää yhteistyötä innovatiivisten energiaratkaisujen kehittämisessä, mikä osaltaan auttaa Kokkolan kaupunkia saavuttamaan ilmastotavoitteensa.
Hanke toteutetaan Merenkurkun neuvoston alaisuudessa. Sen lisäksi hanketta ovat toteuttamassa KOSEK, Pietarsaaren seudun kehitysyhtiö Concordia, Vaasanseudun kehitys Oy VASEK, Oy Merinova Ab, Skellefteå Science City AB, Uumajan kunta ja Övik Energi. Uutta ja erityistä on se, että mukana ovat Suomesta ja Ruotsista hankealueen kuntien energiayhtiöt, joiden intressejä ja tarpeita hankkeessa kuunnellaan. Energiayhtiöillä on lisäksi edustus ohjausryhmässä.
Hanke sisältää kolme työpakettia. Niistä ensimmäinen on yhteistyöalusta, jota valmisteltiin toimintavuoden aikana yhdessä energiayhtiöiden kanssa. Tarkoituksena on luoda Triple Helix-alusta, joka kokoaa yhteen hankkeen maantieteellisen alueen julkishallinnon ja akateemisten toimijoiden edustajat sekä yksityisen sektorin, mukaan lukien energiayhtiöt. Hankkeen päätyttyä yhteistyöalustan hyödyntämisen on tarkoitus jatkua Merenkurkun neuvoston alaisuudessa keskittyen alueen energiasektoriin ja sen haasteisiin. Samalla kun yhteistyöalustan käyttöönottoa valmisteltiin, selvitettiin, millaisia muita energiasektorin hankkeita alueella on ollut edeltävien viiden vuoden aikana.
Toinen työpaketti, joka kattaa hankkeesta isoimman osan, keskittyy mahdollistamaan yrityksille innovaatioita ja uusia liiketoimintamalleja. Siihen liittyen hankkeessa hahmoteltiin innovaatioprosessia, joka ohjaisi rajan yli tapahtuvaa yhteistä tekemistä erilaisissa kysymyksissä. Testattavana ovat olleet omat prosessinsa energiayhtiöille sekä kiinteistö- ja rakennussektorille.
Energiayhtiöiden kolmen pilotin aiheita ovat olleet tulevien vetylaitosten hukkalämmön hyödyntäminen, tasavirtaverkkojen mahdollisuudet energiamurroksessa sekä energiayhtiöiden houkuttelevuus työmarkkinoilla. KOSEKin vetämässä tasavirtaverkkoja koskevassa pilotissa on selvitetty, mitä tasavirtatekniikalla tehdään tällä hetkellä ja millaisia toimijoita alalla on. Aiheeseen perehdyttiin käytännössä Tampereelle ja Lempäälään suuntautuneella tutustumismatkalla, johon osallistui noin kymmenen suomalaisyritystä. Rakennus- ja kiinteistöalan toimijoille järjestettiin työpajat Mustasaaressa ja Uumajassa, jotka molemmat keräsivät noin 20 osanottajaa.
Kolmas työpaketti käsittää muun muassa eri sidosryhmien kontaktointia, hankkeen esillä pitämistä ja markkinointia sekä Merenkurkun alueen tunnettuuden parantamista. Nämä aktiviteetit painottuvat hankkeen viimeiseen vuoteen.
Edellisten lisäksi hankkeessa on tavattu energia-alalla toimivia yrityksiä ja selvitetty niiden haasteita energiamurroksessa sekä sitä, miten yritykset voisivat hyötyä hankkeesta. Ohjausryhmän tapaaminen järjestettiin kesällä Skellefteåssa, ja energiayhtiöitä on tavattu sekä livenä että etäyhteyksin. Yksi merkittävä tapaaminen järjestettiin Kokkola Material Weekin yhteydessä. Tuolloin paikalla oli koko projektiryhmä esittelemässä hanketta sekä siihen kuuluvia pilotteja.