Maanantaina 28.10.2024 järjestettiin Yrittäjyyskasvatuksella elinvoimaa Keski-Pohjanmaalle -hankkeen loppuseminaari, jonka päätehtävänä oli esitellä hankkeen tuloksia ja keskustella yrittäjyyskasvatuksen roolista kuntien elinvoiman vahvistamisessa. Hankkeeseen osallistui hankeaikana yli 800 Keski-Pohjanmaan yläkoululaista ja 50 yritystä eri puolilta Keski-Pohjanmaata. Mukana olivat myös yhteistyötahot, kuten Centria-ammattikorkeakoulu, Kpedu, Kokkolan Yliopistokeskus Chydenius sekä KIP ry & KIP Service.
Loppuseminaariin osallistui 42 maakunnallista osallistujaa, kuten elinvoima- ja kehitysyhtiöiden, sivistystoimien ja opetuspalveluiden sekä 4H-järjestön ja Keski-Pohjanmaan Liiton edustajia, mikä korostaa yrittäjyyskasvatuksen merkitystä alueen kehitystyössä.
Seminaarin avasi projektipäällikkö Sari Yli-Hukka, ja KOSEK:n toimitusjohtaja Timo Lahtinen toivotti osallistujat tervetulleiksi. Alkupuheenvuoron jälkeen YES ry:n toiminnanjohtaja Sanna Lehtonen alusti yrittäjyyskasvatuksen merkityksestä kunnan elinvoimatekijänä, muistuttaen, että yrittäjyyskasvatus on vahva osa paikallista kasvua ja kehitystä edistävää toimintaa. Hänen mukaansa yrittäjyyskasvatuksen avulla voidaan tukea kuntien nuorten työllistymistä ja vahvistaa nuorten yrittäjyysasennetta, mikä on avainasemassa alueen elinvoimaisuudessa.
Perhon kunnanjohtaja Lauri Laajala ja Kokkolan kaupungin strategiapäällikkö Piia Isosaari jakoivat kommenttipuheenvuoroissaan esimerkkejä kuntien omista yrittäjyyskasvatuksen tavoitteista ja kehittämissuunnitelmista. Laajala korosti yrittäjyyskasvatuksen olevan kunnanjohtajan tahtotila ja pitkän aikavälin strateginen valinta. Isosaari esitteli puolestaan Kokkolan kaupungin kasvustrategian vuosille 2025–2027, jossa yrittäjyyskasvatus on keskeisessä roolissa osana kaupungin tulevaisuuden kasvun edistämistä.
Seminaarin lopuksi Sari Yli-Hukka esitteli hankkeen aikana syntyneen toimenpidesuunnitelman, jota voidaan hyödyntää yrittäjyyskasvatuksen kehittämisessä. Suunnitelma on koottu käsikirjaksi, joka kokoaa hankkeen tulokset selkeäksi työkaluksi, tarjoten konkreettisia vinkkejä ja toimintamalleja, joita eri tahot voivat hyödyntää yrittäjyyskasvatuksen kehittämisessä. Käsikirja tarjoaa suosituksia kuntapäättäjille ja elinvoimajohtajille, kehitysyhtiöille ja yrityskehittäjille, opetuspalveluille sekä yrityksille. Sen tavoitteena on avata yrittäjyyskasvatuksen monipuolista merkitystä ja korostaa, että sen edistäminen koskettaa laajasti kaikkia näitä eri toimijoita.
Lämmin kiitos kaikille seminaarin puhujille, yhteistyökumppaneille ja hankkeeseen osallistuneille tahoille – teidän työpanoksenne on ollut keskeinen osa hankkeen onnistumista ja kuntien elinvoimatyön vahvistamista.
Yrittäjyyskasvatuksella elinvoimaa Keski-Pohjanmaalle -hankeLisätietoja:
-
Sari Yli-Hukka
Asiantuntija, yrittäjyyskasvatus
Puhelin
Sähköposti
Puhelin